Max en de kikkerklas

Max en de kikkerklas

donderdag 23 september 2010

Onze eerste week doorheen het verkeer

De eerste week rond het belangstellingspunt verkeer zit er bijna op! We hebben al een heleboel indrukken opgedaan rond dit thema.

We begonnen met het maken van een woordspin waarop we allemaal woorden schreven rond het thema. Op de computer zochten we dan samen foto's (De juf schreef het woord op papier, de kleuters zochten de juiste letters op het toetsenbord en konden dan op google zien welke foto bij het woord hoorde) die bij deze begrippen pasten. Het was telkens een verrassing welke foto tevoorschijn zou komen.



Later werd ik door de kleuters geholpen om het snelste vervoersmiddel naar Limburg (In de woorden van Mathis: "om naar 'Limburger' te gaan") te zoeken. Een heleboel mogelijke manieren kwamen aan bod. Ik kon bijvoorbeeld te voet gaan, of met de boot. Een helikopter ophalen in Afrika was ook een optie, of ik kon met de scooter een lange reis maken. (De fantasie ging de vrije loop)

Uiteindelijk hebben we beslist om de trein te nemen, omdat dit toch het gemakkelijkste vervoersmiddel bleek te zijn. Er werd uitvoerig besproken hoe alles in het station te werk ging. In de hoeken gingen we dan ook zelf aan de slag met sporen om zo ons eigen treinnetwerk te bouwen.


Vandaag hebben we ook kennis gemaakt met de auto en al zijn onderdelen. We bespraken de verschillende pedalen, maakten kennis met de ruitenwissers, de toeter, de lichten en we leerden zelf hoe we zonder spons onze voorruit opnieuw proper konden krijgen. We hebben ook kunnen zien dat we wegens ons kleine gestalte zelf niet met de auto mogen rijden. Ieme gaf ons daar een goede demonstratie van! Wat was dat een leuke ervaring!





Tijdens het hoekenwerk valt er ook vanalles te beleven. In de zandtafel kunnen we met verkeersborden en auto's verkeerssituaties namaken, wel opletten voor mogelijke botsingen!



In de lees - en schrijfhoek mogen we het verkeerslicht rood of groen kleuren naargelang de mensen het juist of fout doen in het verkeer.


In onze boekenhoek liggen er verschillende boeken rond het thema waaronder één heel speciaal boek waar we met auto's doorheen kunnen rijden. (Zorg dat je de juist weg neemt!)



Verder is er ook nog op de computer een spelletje rond het verkeer voorzien. Op deze manier leren we op een speelse manier situaties uit het verkeer kennen!


We hebben in ieder geval een leuke week beleefd in de klas. Volgende week gaan we nog verder met vele leuke dingen rond het verkeer. Zo gaan we onszelf meten om te kijken of we al groot genoeg zijn (1m35) om zonder autostoel/verhogingskussen in de auto te zitten. We gaan op verkeerswandeling en houden een heuse fietsdag op dinsdag, waar we kennis zullen maken met een fietsparcours en andere leuke dingen. Ook zullen we op een verantwoorde manier leren oversteken en maken we kennis met geluiden uit het verkeer.

We kijken er al helemaal naar uit!

groetjes
Juf Vicky